Lifestyle-enquete.nl

Waarom schrijven goed voor je is

Pen kopen bestellen: tegenwoordig schrijven we eigenlijk nog nauwelijks. Tenminste, ouderwets schrijven op pen en papier doen we bijna niet meer. Tegenwoordig verwerken we teksten van verschillende soorten via de telefoon of via de pc of laptop. Daardoor gaan mensen steeds minder en minder schrijven, en gaan ook onze schrijfvaardigheden achteruit. Dat is zonde, want schrijven met pen en papier komt met een aantal ontegenzeggelijke voordelen ten opzichte van schrijven op de computer of telefoon. In dit stuk vertel ik je precies wat die voordelen zijn. Hopelijk raak je geïnspireerd om weer meer met de hand te gaan schrijven.

Je hersenen trainen door te schrijven

Iets wat veel mensen zich niet beseffen, is dat met pen en papier schrijven ontzettend goed is voor de ontwikkeling van je hersenen. Schrijven is een zeer complexe oefening voor je motoriek. Je beweegt je hand om te schrijven, en je hersenen sturen daarvoor je hand. Tegelijkertijd herinneren  je hersenen en spieren de letters die je schrijft. Bovendien moet je de woorden bedenken die je wilt schrijven. Dus de gebieden in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor denken, taal, geheugen en spierbewegingen worden allemaal tegelijkertijd geactiveerd! Allemaal een mooie Parker vulpen kopen en aan de slag dus!

Traint schrijven op de computer je hersenen ook?

Schrijven met pen en papier heeft, zoals hierboven genoemd, een positief effect op je hersenen. Je hersenen worden getraind door het schrijven. Als je dat nu vergelijkt met typen, hoef je niet te onthouden hoe je een letter moet schrijven of op papier moet zetten. Het is veel minder moeilijk voor je hersenen en genereert dus aanzienlijk minder hersenactiviteit. Er zijn zelfs suggesties dat het voor ouderen nuttig kan zijn om naarmate ze ouder worden op papier te blijven schrijven, om de hersenen te trainen en dingen zoals dementie tegen te gaan. Investeren in een mooie pen, bijvoorbeeld een cross vulpen kopen is zeker geen overbodige luxe!

Schrijven is veel persoonlijker dan typen

Iedereen heeft een ander handschrift. Naast de woorden die je schrijft, voegt de manier waarop je schrijft, je handschrift, ook een persoonlijke touch toe aan je woorden. Een handschrift is een heel persoonlijk iets. Jij bent de enige op de hele wereld die precies zo schrijft als jij. In een handschrift liggen ook emoties verborgen. Denk bijvoorbeeld aan een uitnodiging voor een feest. Die zal in kleurige letters worden geschreven. Een boze brief aan een oude werkgever waar je nog geld van krijgt zal er heel anders uit komen te zien. In het typen is dit vervangen door emoticons, maar dat is voor mij niet helemaal hetzelfde. Schrijven met pen en papier levert nuances die je met typen niet kunt bereiken.

Schrijven helpt met onthouden

Veel leerlingen en studenten leren tegenwoordig via de computer. Samenvattingen worden gemaakt op laptops en een schrift wordt nauwelijks nog gebruikt. Zonde! Met pen en papier onthoudt je dingen veel beter dan als je typt, en dat is wetenschappelijk bewezen. Kijk online voor een goede pen en probeer het schrijven weer op te pakken. Je zult er geen spijt van krijgen!

Ook interessant!

De verschillende soorten landbouw in Nederland

Tips om jouw woonkamer af te maken

De beste tuintips voor beginners

Waarom een auto leasen vaak de beste optie is

De redenen om een dagboek bij te houden