Lifestyle-enquete.nl

De redenen om een dagboek bij te houden

Het bijhouden van een dagboek of journal in een schrijfmap leer of een schrift wordt door veel mensen gezien als iets wat vooral voor kinderen bedoeld is. Maar dat is helemaal niet zo. Het bijhouden van een dagboek of journal heeft heel erg veel voordelen voor mensen van alle leeftijden. In dit stuk vertel ik je wat het bijhouden van een dagboek allemaal voor je kan doen, en wat het voor mij gedaan heeft. Benieuwd? Lees vooral verder.

Het organiseren van je gedachten

Het is mij heel vaak gebeurd dat ik een goed idee had, dat ik vergat op te schrijven, en daarna simpelweg weer vergat. Hartstikke zonde: ideeën voor werk, schoolprojecten en kunstprojecten waar ik in mijn eigen tijd mee bezig ben, allemaal weg. Simpelweg omdat ik het niet heb opgeschreven.

Altijd een schrift bij de hand

Schrijfmappen met logo, schriften of dikke leren boeken om in te schrijven hebben allemaal hun plek. Pen en papier bij je hebben helpt je echt bij het daadwerkelijk schrijven van je gedachten. Ik weet dat veel mensen hier hun telefoon voor gebruiken, maar dat is wat mij betreft niet helemaal hetzelfde. En wel om 2 redenen: een telefoon leidt af, waardoor je vaak je gedachten alweer kwijt bent. Bovendien zorgt een telefoon ervoor dat het een stuk minder officieel of relevant voelt wat je opschrijft, tenminste in mijn ervaring. Iets wat je daadwerkelijk opschrijft met pen heeft een bepaald gewicht wat je mist met een telefoon.

Actief reflecteren is een zege

Reflecteren op ons eigen denken, handelen en onze interacties met andere mensen doen we vrijwel allemaal, bewust danwel onbewust. Het is een absolute zegen om dit dagelijks te doen en hier een vast moment voor te nemen, het beste aan het einde van de dag vlak voor bed.  Je schrijft als het ware de dag van je af. Dat klinkt misschien negatief, maar is het helemaal niet. Je kijkt gewoon bewust terug op de dag die je hebt meegemaakt, en schrijft op wat er in je opkomt. Dat is een goede manier om de dag af te sluiten die voor veel mensen rust oplevert.

Een dagboek vermindert stress

Wat mij altijd is opgevallen, is hoeveel het opschrijven en reflecteren aan het eind van de dag mij ontstresst. Dat had ik van tevoren niet verwacht, maar het helpt me echt heel erg goed om mijn gedachte op te schrijven en zo de dag af te sluiten. Sinds ik dit op deze manier doe, maal ik veel minder als ik in de avond mijn bed op zoek. Dat zorgt ervoor dat ik meer rust heb en ook beter slaap. Het mes snijdt aan 2 kanten dus. Een absolute aanrader.

Een boost voor je creativiteit

Een laatste voordeel wat ik zeker wil noemen: als je ideeën opschrijft, zitten er ook regelmatig goede en creatieve ideeën tussen waar je iets aan hebt. Door gedachten en ideeën op te schrijven merk ik dat ik steeds meer dingen probeer te ontplooien. Ideeën voor bedrijven die ik wil opzetten bijvoorbeeld. Benieuwd naar de voordelen voor jou? Probeer het gewoon eens een paar weken!

Ook interessant!

De verschillende soorten landbouw in Nederland

Waarom schrijven goed voor je is

Tips om jouw woonkamer af te maken

De beste tuintips voor beginners

Waarom een auto leasen vaak de beste optie is